امام علی (ع) می فرماید
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
Thursday, 28 March , 2024
امروز : پنج شنبه, ۹ فروردین , ۱۴۰۳
شناسه خبر : 1158
  پرینتخانه » یادداشت تاریخ انتشار : 11 مارس 2021 - 10:24 | | ارسال توسط :
هفته نامه فریاد خوزستان - شماره 17

سایه­ ی هیولای اعتیاد بر سر خوزستان

باسمه تعالی سایه­ ی هیولای اعتیاد بر سر خوزستان افیون خانمان­سوز یا بلای بنگ اگر به جان جامعه­ای بیفتد، به فتوای عقل باید بر آن فاتحه خواند. اعتیاد، جوهره­ی مردان را خشک می­کند و اشباح­الرجال تحویل اجتماع می­دهد. در مسابقه­ی تباهی، زنان نیز دستی بر آتش دود و دم دارند، تا روان­گردان­های لاکردار، از فرشته […]

سایه­ ی هیولای اعتیاد بر سر خوزستان

باسمه تعالی

سایه­ ی هیولای اعتیاد بر سر خوزستان

افیون خانمان­سوز یا بلای بنگ اگر به جان جامعه­ای بیفتد، به فتوای عقل باید بر آن فاتحه خواند. اعتیاد، جوهره­ی مردان را خشک می­کند و اشباح­الرجال تحویل اجتماع می­دهد. در مسابقه­ی تباهی، زنان نیز دستی بر آتش دود و دم دارند، تا روان­گردان­های لاکردار، از فرشته عجوزه بسازند. دخانیات مخدر از هر در که وارد شود، دانش و آزادگی و دین و مروت از در دیگر خارج می­شود. پاندمی اعتیاد، مرز و جغرافیا نمی­شناسد اما در نقشه­ی ابتلای کشور به مواد مخدر و سرعت و قدرت شیوع آن، خوزستان سالهاست فرش قرمز پهن کرده و بر کرانه­ی آمار یکه­تازی می­کند. نزدیک به ۶ درصد جمعیت این استان گرفتار هیولای اعتیاد است.

سوداگران مرگ، نزدیک­تر از رگ گردن

اگرچه اعتیاد پدیده­ای پیچیده و چندوجهی است و می­توان عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بسیاری را برای علل ابتلا و شیوع آن ردیف کرد، اما وقتی در یک جغرافیای خاص آمار بالا می­زند، لابد خبری است. خوزستان، مرزنشین است و خط ترانزیت مواد مخدر از بیخ گوش آن عبور می­کند. کشفیات قاچاق، الی­ماشاءالله است و سال­به­سال رو به ازدیاد می­رود اما به موازات آن، شیب تقاضا نیز تندتر و تندتر می­شود. وفور مواد و دسترسی آسان به آن در عین افزایش کشفیات پلیس، نشان می­دهد که بازارگردانانی حرفه­ای پشت ماجرا هستند. سوداگران مرگ، فعالیت مافیایی دارند و نفوذ در شبکه­ی بهم­تنیده­ی آنها کار اطلاعاتی می­طلبد. رد شبکه­های ترانزیتی را این روزها بیشتر در دریا باید زد.

اعتیاد، سایه­به­سایه­ی فقر و شانه­به­شانه­ی محرومیت

ضعف در اقتصاد، عامل پشت­پرده­ی تمام ناکامی­ها و پاشنه­ی آشیل همه­ی دستاوردهای ماست. اعتیاد، ریشه در اقتصاد بی­ریشه دارد. برای فتح جدول بیکاری کشور، خوزستان تنها یک گام کم آورده است. کار، تفریح مرد است اما وقتی نباشد، اعتیاد جای آن را می­گیرد. استانی که در تولید ناخالص ملی شانه­به­شانه­ی تهران صدرنشین می­تازد، در جمعیت زیر خط فقر کشور، رتبه سوم را یدک می­کشد. اوج این تراژدی اینجاست که خوزستان در حاشیه­نشینی نیز سایه­به­سایه­ی پرحاشیه­ترین استان کشور می­رود و سایه­ی اعتیاد در متن زندگی حاشیه­نشینانش پررنگ است. خاستگاه صنعت و منابع طبیعی و کشاورزی، در شاخص­های محیط کسب­وکار جایگاه نوزدهم و در شاخص نرخ مشارکت اقتصادی سکوی بیستم استان­های کشور را به خود اختصاص داده است.

در فقر فرهنگی، غنی و فقیر همه می­کشند

عجیب است که مصرف مواد مخدر در بین شاغلین استان خوزستان، بخصوص جامعه­ی کارگری، نیز رواج دارد. آنها که خوشی زیر دلشان می­زند، از آن­طرف بام اعتیاد می­افتند. فرهنگ که ضعیف باشد، فقیر و غنی مشتری منقل و وافور می­شوند. یکی برای فرار از حلقه­ی مشکلات، می­کشد و دیگری برای تفنن و سرگرمی دود حلقوی هوا می­کند و آن یکی برای دهان­کجی به محدودیت­های اجتماعی به مواد لب می­زند. اینها را شریعتی استاندار سابق گفته و سهمی تقریبا مساوی برای هر کدام قائل شده است. در سفره­خانه­های سنتی گاهی همراه قلیان، مواد مخدر نیز بفرما می­زنند. اگرچه فقر فرهنگی در شیوع اعتیاد علت­العلل است، اما بیسوادی و ناآگاهی مزید بر علت است. چشیدن مزه­ی محرومیت در کنار احساس تبعیض، از جمله عوامل اجتماعی گرایش مردم خوزستان به اعتیاد است.

پرواز تا عالم هپروت!

آلودگی به دخانیات از یک پک سیگار شروع می­شود. مشکلات زندگی که حمله­ور می­شوند، دوز مصرف بالا می­رود. افسردگی که سر و کله­اش پیدا می­شود، زخم­خورده­ها قرص­های خواب­آور را بالا می­اندازند. کم­کم روح نیز همچون بدن به آرام­بخش نیاز پیدا می­کند. استنشاق و تزریق و فرو دادن دود و مزمزه کردن مواد، لذت نعشگی را از سطحی به سطح دیگر می­برد تا فرد معتاد از عالمی به عالم دیگر پرواز کرده و با بنگ، به بیگ بنگ برود! وقتی اثر مخدر پرید، شیره­کش بیچاره با کله در عالم بدبختی و درد و مصیبت زمین می­خورد. لذت کوفت قبلی که از دهان می­افتد، زهرمار بعدی باید خودش را برساند.

قدرت مخدرات

تاکنون ۸۰۴ ماده­ی مخدر شناسایی شده که برخی معتادان، صنعتی و سنتی را قاطی می­زنند. یک­بار مصرف برخی از این افیون­ها، یک عمر وابستگی اعتیادگونه می­آورد. یک گرم شیشه را که با سه سوت می­توان تهیه کرد، ۱۴ نفر را دچار آسیب می‌کند. اگرچه ترک اعتیاد، یک مفهوم عینی و تجربه شده است، اما ترک نیاز جسمی به روانگردان در اندک­زمانی ممکن است و ترک نیاز روحی به آن می­تواند تا ۲۵ سال به طول بینجامد.

برای اعتیاد چه کرده­ایم؟

به موازات گسترش اعتیاد در خوزستان، کمپ­ها و اردوگاه­های ترک اعتیاد، مراکز درمان سرپایی، مراکز اقامتی میان­مدت، مراکز متادون­درمانی، مراکز گذری، مراکز سرپناه شبانه و … نیز با همت دستگاه­هايي مانند بهزيستي، معاونت غذا و دارو و علوم پزشكي، اداره کل اجتماعی و فرهنگی استانداری خوزستان، ستاد مبارزه با مواد مخدر، پلیس مبارزه با مواد مخدر و … رونق گرفته­اند. طرح­هایی چون ساماندهی معتادین متجاهر، برگزاری همایش­های مبارزه با مواد مخدر، طرح­های مختص آموزش و پرورش و راهنمای تلفنی ۱۴۸۰ با هدف کاهش ۲۵ درصدی تقاضا تا انتهای سال ۱۴۰۰ برنامه­ریزی شده و در حال اجراست. اعتبارات قابل توجهی نیز به این امر اختصاص یافته است.

خلأها کجاست؟

کار، زیاد شده اما هنوز عزم جدی برای مبارزه با مواد مخدر در بسیاری از سازمان­ها شکل نگرفته است. بدون هم­افزایی دستگاه­های اجرایی و انجام کار تخصصی و فرهنگ­سازی و آگاهی­بخشی و اشتغال­آفرینی، در این کارزار درجا می­زنیم. نشان به آن نشان که هنوز نتوانسته­ایم بر آمار سرکش شیوع اعتیاد، افسار ببندیم. در این میان، غفلت از ظرفیت سازمان­های مردم­نهاد، به عنوان رکن رکین تحولات مردم­محور در حوزه کاهش تقاضای مواد مخدر، می­تواند وضعیت آینده را بغرنج­تر کند. سیاست­های ابلاغی مقام معظم رهبری در سال ۱۳۸۵در زمینه­ی مبارزه با مواد مخدر باید بازخوانی شده و سند C.M.O کنفرانس بین‌المللی مبارزه با اعتیاد و قاچاق مواد مخدر باید مورد بازبینی قرار گیرد.

چرا اعتیاد در خوزستان بند پاره کرده؟

اعتیاد را با تو بمیری و من بمیرم نمی­توان کنترل کرد. برخورد ریشه­ای با آن تنها به بگیر و ببند محدود نمی­شود. عوامل بنیادی گرایش به اعتیاد در خوزستان، قریب به اتفاق همان عواملی است که به فقر و محرومیت دامن ­زده است. توسعه­نایافتگی­ ام­الامراض است که بلای اعتیاد تنها یک فقره از آن است. ضعف در بنیان­های فرهنگی، باورهای اعتقادی و هنجارهای اجتماعی از دیگر علل گسترش اعتیاد است. ضعف در اجرائیات نظیر کم­توفیقی در مبارزه با قاچاق سازمان­یافته­­ی بین­المللی مواد مخدر، جزیره­ای کار کردن و پرداختن به معلول­ها بجای تمرکز بر علت­ها را نیز باید در زمره­ی عوامل بند پاره کردن اعتیاد در خوزستان دانست. خوزستان سزاوار این همه نامهربانی و بی­توجهی نیست. در حق آن کوتاهی نکنیم.

 

| منبع خبر : فریاد خوزستان
برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : 0
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.