امام علی (ع) می فرماید
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
Tuesday, 19 March , 2024
امروز : سه شنبه, ۲۹ اسفند , ۱۴۰۲
شناسه خبر : 844
  پرینتخانه » اجتماعی, پرونده ویژه, دسته مطالب اسلایدری تاریخ انتشار : 07 سپتامبر 2019 - 13:03 | | ارسال توسط :

تنگ تکاب در چنگ کوه خواران

فریاد خوزستان در پرونده ویژه «تنگ تکاب» بررسی می کند: تنگ تکاب در چنگ کوه خواران دبیر پرونده ویژه: رها عبداللهی تنگ تکاب بهبهان، گنجينه اي از طبيعت بکر و تاريخ کهن رها عبداللهی – تنگ تکاب در استان خوزستان واقع است. تنگ تکاب معبر کوهستاني جاده قديمي بين النهرين به استخر و جاده دوره اسلامي خوزستان به […]

تنگ تکاب در چنگ کوه خواران

فریاد خوزستان در پرونده ویژه «تنگ تکاب» بررسی می کند:

تنگ تکاب در چنگ کوه خواران

دبیر پرونده ویژه: رها عبداللهی

تنگ تکاب بهبهان، گنجينه اي از طبيعت بکر و تاريخ کهن

رها عبداللهی – تنگ تکاب در استان خوزستان واقع است. تنگ تکاب معبر کوهستاني جاده قديمي بين النهرين به استخر و جاده دوره اسلامي خوزستان به فارس بوده است. طول تنگه در حدود ۵ کيلومتر است و رودخانه مارون از ميان آن جريان دارد. تنگ تکاب داراي دو مدخل است. مدخل شرقي آن را سد مارون اشغال کرده است و عملا تنگه را مسدود کرده است. در سمت شمال تنگه ارتفاعات کوه بديل قرار دارد و در سمت جنوب آن ارتفاعات خائيز گسترده شده است. اين تنگه از نظر تاريخي بسيار پراهميت است. نبرد سپاه ايران به فرماندهي آريوبرزن و سپاه اسکندر مقدوني در اين تنگه اتفاق افتاده است. روستاي تنگ تکاب در داخل اين تنگ واقع شده است. روستاي تنگ تکاب از توابع بخش مرکزي شهرستان بهبهان، در ۲۲ کيلومتري شمال شرقي شهر آن قرار دارد. روستاي تنگ تکاب از قدمتي ۱۰۰۰ ساله برخوردار است.

حاشيه‌هاي رودخانه مارون، چشمه‌هاي جاري در جاي جاي روستا، دامنة سرسبز کوه‌هاي مشرف بر تنگ تکاب و چشم‌انداز باغ‌هاي انگور، ليموترش، انجير و انار از جمله جاذبه‌هاي طبيعي اين روستا هستند.

پوشش انواع گياهان دارويي مانند گل گاوزبان، کاسني و گل بنفشه و منطقة حيات وحش با انواع گونه‌هاي جانوري از قبيل گرگ، روباه، خرگوش، قوچ، ميش، گراز و کبک و نيز درياچه زيباي سد مارون مجموعه‌اي ارزشمند از جاذبه‌هاي طبيعي پيرامون روستاي تنگ تکاب به شمار مي‌آيند

منطقه حفاظت شده خائيز با مساحتي بيش از ۳۳ هزار هکتار در سال ۱۳۷۷ به عنوان منطقه حفاظت شده ثبت شد. اين منطقه در فاصله ۱۵ کيلومتري بهبهان است و در حوزه جغرافيايي استان‌هاي خوزستان و کهگيلويه و بوير احمد قرار دارد.

پروژه گردشگري تنگ تکاب

تير ماه ۹۶ بود که غلامرضا شريعتي استاندار خوزستان در نشست کارگروه گردشگري استان، با تاکيد بر اينکه سرمايه گذاري در بخش هاي گردشگري بايد تسهيل شود، از اجرايي شدن پروژه گردشگري تنگ تکاب بهبهان خبر داد.

طرح گردشگري منطقه «تنگ تکاب بهبهان» يکي از ۳۰ منطقه نمونه گردشگري در خوزستان است که قرار بود با سرمايه گذاري يک هزار ميليارد ريالي بخش خصوصي اجرا شود. ساخت اقامتگاه، باغ سنتي، درياچه موزيکال، ورزش صخره نوردي، پيست دوچرخه سواري، برج ديدباني و کمپ دانشجويي و دانش آموزي از جمله ويژگي‌هايي است که در طرح اوليه آن ديده شده است. زميني به مساحت ۳۲ هکتار توسط يکي از سرمايه گذاران خوزستاني خريداري شده و بعد از مدتي اقدام به تغيير کاربري اين اراضي به پروژه ويلاسازي شده است.

آنچه که مسلم است، ساخت و ساز در منطقه خائيز بهبهان موجب از بين رفتن يکپارچگي منطقه حفاظت شده مي‌شود و افزايش ساخت و ساز‌هاي مشابه و رقابت منفي ديگر مالکان ۹۶ هکتار مابقي مستثنيات در تنگ تکاب را به دنبال خواهد داشت. از طرفي اجراي اين طرح برخلاف روح قوانين محيط زيستي باعث تخريب غيرقابل جبران محيط زيست و اين زيستگاه مي‌شود.

بهمين دليل اين طرح گردشگري حساسيت سازمان محيط زيست و فعالان زيست محيطي را برانگيخت. منطقه تنگ تکاب، با ساير مناطق حفاظت شده يک تفاوت دارد و آن اينکه داراي مالکيت شخصي و سند رسمي صادره سازمان ثبت اسناد و املاک است و ارتباطي با اراضي ملي ندارد. اداره‌کل منابع طبيعي و آبخيزداري استان خوزستان و اداره ثبت اسناد و املاک شهرستان بهبهان اين منطقه را جزو مستثنيات حساب کرده‌اند. در اين نوع اراضي اجازه تغيير کاربري با يک سري ملاحظات داده مي شود. اين موضوع کار فعالان زيست محيطي معترض را سخت کرده است.

شريعتي استاندار خوزستان شهريور ۹۶ در جلسه شوراي حمايت از سرمايه گذاري اعلام کرد: «منطقه گردشگري تنگ تکاب بهبهان جزو مصوبات دولت است؛ حدود ده ماه است که پيگير اخذ مجوزهاي آن هستيم اما در جايي ست که هم محيط زيست و هم سازمان آب و برق ايراداتي بر آن دارند و در عين حال که ملک شخصي هم محسوب مي شود و مالک هم با سرمايه‌گذاري خود مايل است اين پروژه را اجرا نمايد اما موانع يکي پس از ديگري رفع شده و امروز هم اين پروژه در شوراي راهبردي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کشور تصويب شد همچنين در محيط زيست کشور هم تصويب شده است.»

استاندار خوزستان خاطرنشان کرد: «سرمايه گذاري براي اين پروژه بالاي صد ميليارد تومان است. البته سازمان آب و برق و جهاد کشاورزي ايراداتي بر آن داشتند که بنا شد طي روزهاي آينده حل شود تا انشاءالله سرمايه گذار کارش را به صورت عملياتي شروع نمايد.»

اين خبر موجب حساسيت فعالان محيط زيست استان شد. آنان مي ديدند ويلا سازي هاي شبانه در منطقه بکر تنگ تکاب در حال تبديل به سرمايه گذاري پروژه اي مخرب تحت لواي قانون و حمايت دولتي است. اميد فعالان، به دخالت سازمان محيط زيست و توقف پروژه بود. اما انتشار نامه عيسي کلانتري رييس اين سازمان به مديران خوزستان و کهگيلويه مبني بر دستور صدور مجوز، در آبان ۹۷ با واکنش شديد فعالان محيط زيست روبه رو و منجر به شکايت آنها از کلانتري به دادستان کل کشور شد.

آذرماه ۹۷، بي بي سي فارسي گزارشي از اين کوه خواري با عنوان «منطقه حفاظت شده تا شهربازي: قصه تنگ تکاب و خائيز» منتشر کرد و استانداري خوزستان و رياست محيط زيست کشور را مسئول آن معرفي کرد. کلانتري اين گزارش را سوء استفاده رسانه هاي بيگانه از اين شرايط دانست. در حاليکه بايد ديد عملکرد چه کساني زمينه اين ماهيگيري بي بي سي از آب گل آلود را فراهم کرده است.

 

اظهارات مالک و مجري پروژه

فرخ کدخدا مالک و مجري طرح منطقه نمونه گردشگري تنگ‌تکاب در همين ايام در مصاحبه ي اختصاصي تصويري با خبرگزاري خورنا در‌ توجيه طرح گفت: اين طرح طبق يک فرآيند کاملا قانوني و با اخذ کليه مجوزهاي لازم از ادارات و سازمان‌ها و کارگروه‌هاي اختصاصي از جمله سازمان محيط‌زيست در استان و تهران آغاز شده است.

به گفته وي قرار بود پروژه گردشگري تنگ تکاب در ۳۲ هکتار زمين تاسيس شود که تقريبا در ۱۵درصد از کل اراضي در نظر گرفته شده، ابنيه‌سازي شود و بيش از ۱۰ هکتار آن فضاي جنگلي و درختي باشد. کدخدا گفته که در اين طرح گردشگري جايي براي شهربازي، هتل يا سينما و تله‌کابين در نظر گرفته نشده و اين طرح کاملا حالت بوم‌گردي دارد و تمام فضاها‌ براساس زيست بوم خواهد بود.

فرخ کدخدا توضيح داد که به محيط زيست تعهد اخلاقي! و نه کتبي داده ام که يک برج ديدباني و درمانگاه براي وحوش و آبشخور در ارتفاعات احداث کنم و در فصولي که به علت عدم بارندگي به علوفه نياز داشته باشند، علوفه را تامين کنم.

وي در پايان مصاحبه اش تاکيد کرد اين پروژه مي تواند زيرساخت اشتغال بسياري از جوانان بهبهان را فراهم کند و بازخوردش به جامعه برگردد.

رئیس محیط زیست، حامی کوه خواران

عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در مصاحبه با خبرنگاران گفت: «مجوز سرمایه‌گذاری در منطقه خائیز و تنگ تکاب کاملا قانونی بوده و تمامی سلسله مراتب قانونی و اداری در آن رعایت شده است. بخشی از جوسازی‌های مطرح شده در برخی رسانه‌ها درباره تنگ تکاب برای متهم کردن دولت به بی‌قانونی است و بنگاه‌های خبری بیگانه نیز مترصد سوء استفاده رسانه‌ای هستند.»

وی ادامه داد: «بخشی از جوسازی‌ها را نیز گروه‌هایی انجام می‌دهند که به دلیل شفاف‌سازی در محیط زیست رانت‌هایشان حذف شده و منافع خود را از دست داده‌اند.»

کلانتری تاکید کرد: «ایجاد زیرساخت‌های اکوتوریسم و توریسم محیط زیست حق منطقه است تا مردم داخل و خارج کشور با حفظ ضوابط و مقررات زیست محیطی از آن استفاده کنند. می‌توان هم محیط زیست استان را حفظ کرد و هم از طبیعت استان در توسعه صنعت توریسم استفاده کرد. توریسم زیست محیطی می‌تواند برای این استان درآمدزا باشد.»

کلانتری توضیح نداد با کوه خواری و از بین بردن یکپارچگی منطقه ای بکر و حفاظت شده، چگونه می توان در کنار بهره اقتصادی، محیط زیست استان را حفظ کرد؟!

توقف ويلاسازي

در بهمن ماه، پروژه به دليل حجم بارگذاري‌هاي سنگين اعم از احداث هتل، مجتمع‌هاي تفريحي توريستي و… در قالبِ رده ۷ ضوابط استقرار واحدهاي خدماتي قرار داشت و با توجه به ممنوعيت‌هاي قانوني موجود، مورد مخالفت قرار گرفت.

متعاقبا ضمن تغيير کلي ماهيت طرح موصوف و تبديل بارگذاري‌هاي سنگين به اقدامات و فعاليت‌هاي همخوان با محيط‌ زيست در قالب رده ۱ ضوابط استقرار واحدهاي خدماتي، بنا به درخواست متقاضي طرح مجددا طبق روال جاري در دستور کار بررسي قرار گرفت.

به عنوان مثال اقداماتي نظير احداث درياچه، استخر صيدماهي، تفريحات آبي، نمايشگاه تجاري، باغ پرندگان، باغ سنتي، پارک آب و آتش، زمين تنيس، پينت‌بال و… همگي از طرح حذف شده و صرفا احداث اقامتگاه بوم‌گردي (اکولاژ) و خدمات جانبي گردشگري با اعمال شرايط و ضوابط زيست‌محيطي مورد موافقت قرار گرفت. همچنين در مورد اقامتگاه بوم‌گردي نيز ظرفيت پذيرش روزانه ۷۵۰ نفر در نظر گرفته شده بود که با کاهش ميزان ظرفيت برد گردشگري تا حد ۳۰۰ نفر ميزان اثرگذاري طرح بر منطقه حفاظت‌شده تا حدود زيادي کنترل شد.

اراضي مورد نظر جزو مستثنيات منطقه حفاظت‌شده و داراي مالکيت شخصي و سند رسمي صادره سازمان ثبت اسناد و املاک است و ارتباطي با اراضي ملي ندارد. شايان‌ ذکر است که معيار احراز مستثنيات اشخاص، استعلام از اداره‌ کل منابع طبيعي استان است که در اين خصوص، اداره‌کل منابع طبيعي و آبخيزداري استان خوزستان و اداره ثبت اسناد و املاک شهرستان بهبهان پيش از اين مستثنيات بودن و احراز مالکيت اراضي مذکور را تأييد کرده‌اند.

مجوز تغيير کاربردي اراضي مستثنيات از کاربري زراعي به فعاليت‌هاي گردشگري با استعلام از طريق سازمان امور اراضي و طرح در کميسيون تبصره ۱ ماده ۱ قانون حفظ کاربري اراضي زراعي و باغات، صورت مي‌گيرد که در اين خصوص نيز پيش‌تر مجوز مربوطه توسط دبير کميسيون تبصره ۱ ماده ۱ استان خوزستان صادر شده است. عنوان طرح مورد موافقت، «طرح منطقه نمونه‌ گردشگري تنگ تکاب» بوده و به هيچ‌ عنوان در توافقات صورت‌گرفته مجوزي براي احداث شهرک ويلايي صادر نشده است و برابر توافقات انجام‌شده براي احداث اقامتگاه بوم‌گردي شرايط و ضوابط فني اجراي طرح در قالب اقامتگاه بوم‌گردي و تغييرات مورد نياز در متن اوليه طرح نيز قبلا به مجري اعلام شده است.

شايان ‌ذکر است که نمونه‌هاي متعددي از اين‌گونه طرح‌ها در مستثنيات مناطق تحت مديريت محيط‌ زيست در سراسر کشور فعال بوده و اساسا بر اساس ضوابط و معيارهاي استقرار صنايع و مراکز خدماتي و قوانين و مقررات جاري کشور استقرار واحدهاي رده ۱ تا ۳ در داخل مستثنيات قانوني مناطق حفاظت‌شده مجاز است.

در طراحي و احداث اقامتگاه بو‌م‌گردي (اکولاژ) رعايت مفاد ضوابط احداث و مديريت اقامتگاه‌هاي بوم‌گردي ابلاغ‌شده(از جمله استفاده از سازه‌هاي سبک و سازگار با محيط‌ زيست و معماري بومي، عدم ساخت در ارتفاع و بهره‌گيري از انرژي‌‌هاي نو، طرح‌هاي اصولي مديريت پسماند و پساب و…) ضروري است.

ظرفيت برد گردشگري طرح برابر ۳۰۰ نفر در روز است که بايد تمام بارگذاري‌ها دقيقا متناسب با آن صورت گيرد؛ بنابراين عملا سرمايه‌گذاري‌هاي سنگين با ظرفيت تعيين‌شده ممکن نخواهد بود.

مجري همچنين مکلف به ارايه گزارش دوره‌اي در فاز ساخت و بهره‌برداري پروژه است و سازمان حفاظت‌ محيط‌ زيست نيز بدين منظور از مراحل اجراي طرح بازديدهاي دوره‌اي خواهد داشت. براي استحضار اخيرا با توجه به بازديد کارشناسان دفتر زيستگاه‌ها و امور مناطق از محل، مجري طرح احضار و در خصوص نحوه اجراي تعهدات و ضوابط زيست‌محيطي ابلاغي تذکرات لازم به ايشان داده شده است.

بديهي است در صورت عدم رعايت ضوابط زيست‌محيطي اعلام‌شده در فاز ساخت و بهره‌برداري در هر مرحله از طرح سازمان حفاظت، محيط ‌زيست با قاطعيت از ادامه فعاليت آن جلوگيري خواهد کرد. اما تشکل هاي محيط زيستي استان به اين قانع نشدند و خواستار توقف کامل آن بودند.

در ارديبهشت ۹۸ با شکايت شبکه تشکل‌هاي محيط زيستي خوزستان و دستور دادستان کل بهبهان پروژه متوقف شد. محمد داسمه وکيل مدافع شبکه تشکل‌هاي محيط زيستي خوزستان در آن زمان درباره علت توقف اين پروژه گفت:  اين پروژه به دليل نقض قوانين و سند ملي محيط زيست با شکايت فعالان محيط زيست متوقف شد. با صدور اين دستور توقف اجراي پروژه ساخت و سازهاي انجام گرفته در اين پروژه با حکم دادستان تخريب و عمليات اجرايي آن تا رسيدگي نهايي متوقف شد. محمد داس‌مه با بيان اين خبر افزود: مجري طرح گردشگري در منطقه حفاظت شده خائيز جاده‌سازي و فنس‌کشي انجام داده و ماشين آلات را در منطقه مستقر کرده است اين در حاليست که مناطق حفاظت شده فاقد زون (کاربري) گردشگري هستند و ساخت و ساز در آنها غيرقانوني است.

وي افزود: ضابطان قضايي اکنون در محل هستند تا منطقه را پاکسازي و دستور دادستان را اجرايي کنند.

داس‌مه اضافه کرد: نامه دادستان بهبهان، در پي نامه دادستان کل کشور به دادستان خوزستان براي رسيدگي به پرونده ويلاسازي در منطقه حفاظت شده خائيز است.

وي با اشاره به همکاري برخي مقامات سازمان محيط زيست براي ويلاسازي در منطقه حفاظت شده خائيز تاکيد کرد: شوراي هماهنگي تشکل‌هاي محيط زيستي شکايت خود را از اين مسئولان تا حصول نتيجه ادامه خواهد داد.

اشکالات قانونی پروژه تنگ تکاب

۱) از آنجا که در سند ملی محیط‌زیست تعیین شده که ایران باید به رتبه اول منطقه‌ای در افزایش مساحت عرصه‌های مناطق چهارگانه و ارتقاع امنیت زیستگاه و حیات‌وحش دست یابد و همچنین براساس یکی از فصول این سند که زیرمجموعه بخش کمیت‌های مطلوب است، ایران باید از سال ۹۰ تا افق ۱۴۰۴ عرصه مناطق چهارگانه‌اش را از ۱۱ درصد به ۱۷ درصد ارتقاع بدهد، پروژه تنگ‌تکاب که مقرر کرده تا در زمینی با مساحت ۳۲ هکتار تاسیس شود، بدیهی است که اگر در این مساحت ساخت و ساز و حصارکشی صورت گیرد، عرصه مناطق چهارگانه کاهش می‌یابد و این دقیقا برخلاف این سه بخش از سند ملی محیط‌زیست است که از سوی دادستانی کل کشور نیز مغایر تشخیص داده شده است.

۲) گفته می شود محدوده ۳۲ هکتاری که قرار است برای ویلاسازی به سرمایه گذار تحویل داده شود جزو مستثنیات شمرده می شود و جزو زمین های ملی نیست؛ این در حالیست که در نامه مدیر جهاد کشاورزی بهبهان در سال ۹۵ قید شده این زمین ها دارای شیب بالای ۶۰ درجه، سنگلاخی و فاقد سابقه کشت و زرع هستند. بنابراین با توجه به شاخص های مستثنیات (داشتن شیب و ارتفاع کم و سابقه کشت و زرع) این موارد باید مستثنیات بودن این زمین ها را باطل کند و این زمین باید جزو زمین های ملی باشد، اگر این زمین بی آب و علف است چگونه آن را جزو مستثنیات به حساب آورده اند؟!

۳) مناطق حفاظت شده اساساً فاقد زون تفرجی گسترده و متمرکز است و از آنجا که پروژه تنگ‌تکاب این قانون را زیر پا گذاشته‌، تخلف به حساب می‌آید.

۴) هر متر مربع از ۳۲ هکتار زمینی که قرار بود‌ پروژه گردشگری تنگ‌تکاب در آن اجرا شود، ۱۲۰۰ تومان ارزش‌گذاری شده است. این قیمت اما براساس دستورالعمل قیمت‌گذاری در شرایطی طرح «عادی» انجام شده است، اما پروژه گردشگری تنگ‌تکاب که به گفته مجری سرمایه‌گذارش، یک شهرک مدرن و شیک به حساب می‌آید. پس باید قیمت‌ زمین‌ها از قیمت روز هم بالاتر رود. از آنجا که کمیسیون تقویم املاک و اراضی که متشکل از نمایندگانی از سه سازمان‌ دولتی است، وظیفه تعیین قیمت زمین‌ها را دارند، چنین قیمت‌گذاری کمی تعجب بر‌انگیز است. به گفته داسمه رئیس کمیته حقوقی شورای هماهنگی تشکل های محیط زیستی و منابع طبیعی خوزستان علت قیمت‌گذاری پایین بر روی زمین‌های پروژه تنگ‌تکاب فشارهای برخی مدیران از سوی کمیسیون تقویم املاک و اراضی بوده است. طبق دستورالعمل، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان یا دبیرخانه کمیسیون مجاز به قبول درخواست تخفیف و یا قسط و یا هرگونه مساعدت دیگری در خصوص عوارض موضوع ماده قانون نیست!

 

هژیر کیانی دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان در نامه‌ای خطاب به شورای حفاظت از حقوق بیت المال اعلام کرد که  زمین‌های پروژه گردشگری تنگ تکاب که چندی پیش با شکایت شبکه تشکل‌های محیط زیستی خوزستان متوقف شد، با ارزش معادل یک بلیط مترو (هزار و دویست تومان) واگذار شده است.

 

هدايتالله خادمي نماينده مردم ايذه و باغملک در مجلس شوراي اسلامي نيز با انتشار توئيتي در مورد تنگ تکاب و منطقه حفاظت شده خائيز نوشت: تنگ تکاب و منطقه حفاظت شده خائيز زيستگاه پلنگ،کل و بز وحش

ي، کاراکال، کبک، تيهو و …. است. با طرحهايي به مانند شهرک گردشگري اين زيستگاه غني در خوزستان نابود ميشود. حسب دستورالعملها مناطق حفاظت شده فاقد زون تفرجي است و احداث بنايي در تکاب مشکلزا خواهد بود.

 

 

کوه خواري زير قيمت!

نکته ديگري که پس از آغاز مجدد اين پروژه موجب خشم مردم منطقه و دوستداران محيط زيست شد، اين بود که فعالان با خبر شدند زمين هاي پروژه گردشگري تنگ تکاب با ارزش عجيب و غريب متري ۱۲۰۰ تومان واگذار شده است. زمين‌هاي ارزشمند اين منطقه حفاظت شده با قيمت ۱۲۰۰ تومان در سال ۹۷ در کميسيون تقويم اراضي زراعي و باغي ارزشگذاري شده‌اند در حاليکه طبق قانون اين زمين‌ها بايد به قيمت روز ارزش‌گذاري مي‌شدند. قيمت روز هر متر مربع زمين در تنگ‌تکاب ۳۰۰ هزار تومان است. اين نشان از رخ دادن فساد بزرگي در قيمت گذاري اين طرح است.

اين ماجرا موجب آغاز نامه نگاري هايي از سوي فعالان محيط زيست و نمايندگان مجلس براي رياست قوه قضاييه حجت الاسلام و المسلمين رئيسي شد. از جمله هدايت الله خادمي نماينده ايذه و باغملک، جمعي از فعالان محيط زيست به نمايندگي هژير کياني دبير انجمن دوستداران محيط زيست استان خوزستان، دکتر طيبه سياوشي نماينده تهران در مجلس شوراي اسلامي… .

فعالان خوزستاني محيط زيست در نامه خود تاکيد کردند طرح گردشگري تنگ تکاب در منطقه حفاظت شده خاييز برخلاف و در تعارض با بندهاي مختلف سند ملي محيط زيست جمهوري اسلامي ايران و اهداف آيچي در کنوانسيون جهاني حفظ تنوع زيستي و قانون الحاق دولت جمهوري اسلامي ايران به اين کنوانسيون از جمله دستيابي ايران به رتبه اول منطقه اي از باب وسعت مناطق چهارگانه و افزايش عرصه هاي خشکي مناطق چهارگانه از يازده درصد به هفده درصد و همچنين ارتقاء امنيت زيستگاه و حيات وحش مي باشد و همچنين فنس کشي صورت گرفته و ساخت و ساز احتمالي موجب از بين رفتن يکپارچگي منطقه حفاظت شده مي گردد… در اين نامه از رياست قوه قضاييه تقاضاي صدور دستور جهت ابطال مجوز و برخورد با متخلفين را داشتند.

همچنين در نامه اي خطاب به دبير شوراي حفاظت از حقوق بيت المال و اراضي ملي و منابع طبيعي دادگستري کل استان خوزستان عليه سه عضو کميسيون تقويم اراضي زراعي و باغي مديريت جهاد کشاورزي بهبهان بخاطر تعيين قيمت زير قيمت روز زمين اعلام جرم کردند.

اما عيسي کلانتري رئيس سازمان محيط زيست در جريان يک نشست خبري در پاسخ به سوال يکي از خبرنگاران درباره موافقت سازمان محيط زيست براي فعاليت پروژه گردشگري تنگ تکاب در يک منطقه حفاظت شده عنوان کرد: انجام اين پروژه خلاف قانون نيست چرا که اين منطقه جزو مستثنيات محسوب مي‌شود و دليلي براي توقف آن وجود ندارد البته به نحوه ساخت و سازها ايراد وارد شده بود که با اصلاح آن مجددا از سر گرفته خواهد شد.

کلانتري به عکس‌العمل سمن‌ها در اين منطقه اشاره مي‌کند و مي‌افزايد: خوب است که سمن‌ها فعال هستند، اما کاش نسبت به قوانين هم آگاهي بيشتري داشته باشند و از نظر ما اجراي طرح گردشگري در منطقه خائيز مشکلي ندارد و کاملاً بر آن نظارت خواهيم داشت.

پيگيري مخفيانه پروژه توسط استاندار خوزستان!

محيط زيست کهگلويه مخالف پروژه اما محيط زيستان خوزستان موافق!

با پيگيري فعالان محيط زيست و نامه نگاري‌هاي متعددي که صورت گرفت، اين پروژه از سوي دادستان کل کشور مغاير با سند ملي محيط زيست تشخيص داده شده و با دستور وي به طور موقت، متوقف شده است. در حال حاضر علاوه بر امام جمعه بهبهان، اداره محيط زيست کهگيلويه و بويراحمد نيز حامي فعالان محيط زيست هستند و قوه قضاييه نيز به شائبه هاي قانوني طرح، توجه نشان داده. اما استانداري و اداره محيط زيست خوزستان به شدت بر اجراي طرح گردشگري تنگ تکاب پافشاري مي‌کنند و خواستار لغو توقف اجراي آن هستند.

آغاز مخفيانه پيگيري پروژه، با حمايت مديران استاني!

اواخر مرداد ماه جاري اخباري مبني بر شروع مجدد پيگيري طرح بصورت پنهاني منتشر شد.

امام جمعه موقت بهبهان در خطبه هاي نماز جمعه به اين اقدام واکنش نشان داد و آن را خلاف قانون و راهي براي پول به جيب زدن و ساخت ويلا براي برخي خواند. حجت الاسلام و المسلمين طواف گفت: « پيش از اين دکتر زندي  دادستان عمومي و انقلاب بهبهان دو ماه قبل در نشست خبري گفته بود عمليات اجرايي پروژه در حال حاضر متوقف است. نظر ما براي دادسراي عمومي و انقلاب تهران (اين پرونده در صلاحيت بررسي آنها مي باشد)ارسال شده است و آنها پس از بررسي نظر خود را بيان خواهند کرد. نظر ما اينست که آنجا حتي باغ هم احداث نشود زيرا باز هم محل عبور و مرور مي شود و حيات جانداران آنجا به خطر مي افتد .محيط زيست کهگيلويه بر خلاف استان خوزستان با اين پروژه مخالف بود».

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : 4
  1. کورش آرمات :
    14 سپتامبر 19

    باسلام خدمت شما،
    بنظرمن اگر این پروژه انجام شوذ،هم به نفع مردم روستای تنگ تکاب هست و هم مردم شهرستان و هم مردم شهرستان های اطرافش،
    اولا ایجاد شغل میشود برای این همه جوان بیکار و لیسانس دار که حتی حاضر هستند کارگری کنند،وایجاد چند صد شغل دائم برای جوانان روستا و شهرستان در پی خواهد داشت که از مزئیت اصلی این پروژه هست،،
    در ضمن مگر در استانها و شهرهای دیگر مثل اردبیل، تبریز وغیره ازاین نوع پروژه‌ها کم داریم؟؟؟؟ که در دل طبیعت درست کرده اند،اگر بخاطر جانوران وحشی نگرانید نهایتاً از این مکان به منطقه خائیز کوچ میکنند،وهیچ مشکلی هم برایشان پیش نمی آید،
    ولی مشکل اصلی ما حسادت بیجا است که مانع پیشرفت بهبهان شده، به بهانه *حفاظت از محیط زیست،،،باید نگرش خودمان را تغییر دهیم،،،

  2. کورش آرمات :
    14 سپتامبر 19

    باسلام خدمت شما،
    بنظرمن اگر این پروژه انجام شوذ،هم به نفع مردم روستای تنگ تکاب هست و هم مردم شهرستان و هم مردم شهرستان های اطرافش،
    اولا ایجاد شغل میشود برای این همه جوان بیکار و لیسانس دار که حتی حاضر هستند کارگری کنند،وایجاد چند صد شغل دائم برای جوانان روستا و شهرستان در پی خواهد داشت که از مزئیت اصلی این پروژه هست،،
    در ضمن مگر در استانها و شهرهای دیگر مثل اردبیل، تبریز وغیره ازاین نوع پروژه‌ها کم داریم؟؟؟؟ که در دل طبیعت درست کرده اند،اگر بخاطر جانوران وحشی نگرانید نهایتاً از این مکان به منطقه خائیز کوچ میکنند،وهیچ مشکلی هم برایشان پیش نمی آید،
    ولی مشکل اصلی ما حسادت بیجا است که مانع پیشرفت بهبهان شده، به بهانه *حفاظت از محیط زیست،،،باید نگرش خودمان را تغییر دهیم،،
    آقای کد خدا در پروژه‌های قبلی هم از این دست مشکلات لایه چرخش گذاشتند،ولی حل شد ،این هم حل خواهد شد،،،

  3. شیرین ناز :
    26 نوامبر 23

    ” بنام خدا”
    دست و بازو و پیشانی همه کسانی که این طرح مخرب، قومی، ژن خوب و زورمندان را متوقف کردن را می بوسم.
    شک نداشته باشید و یقین کامل داشته باشید زمین خواری و کوه خواری عمیق، وسیع و همه جانبه شکل گرفته، ما که هر پایان هفته آنجا می رویم کوهنوردی مثل کف دست بیش از ۳۰ ساله آنجا را بلدیم می‌دانیم و می بینیم بیش از نصفی از این زمین های که میگن متثنیات بوده، دورغی بیش نیست،باید این را بگن تا بقیه حرف و صحبت کار و دلیل شون قانونی و صحیح بنماید .
    زمین پر سنگ و لاخ با شیب تند که آن هم سنگ های بزرگ و شیب تندی که انسان به زود میتونه روش راه بره چطور منابع ملی نیست و میراث طبیعی نیست؟
    آن هم در یکی از عنی ترین سایت های باستان شناسی ایران و جهان ، بنظر من این دره خاطره انگیز تاریخی که نسبتی تنگاتنگ با دره بلاغي پاسارگاد دارد بهشت باستان شناسان و دوستدارن تاریخ و تمدن و فرهنگ و تمدن ایران کهن باید باقی بماند .
    دست اندازی شبانه با همراهی بخشی از مسئولین فاسد شهرستان بهبهان که ذی نفع هستن درین طرح باید بفوریت و قاطعیت تمام، متوقف و حتی خسارات تخریب نمای طاهری و تغییر تاریخی بافت منطقه را از متخلفین گرفته شود .
    شک نکنیم اگر این طرح خطرناک شبه استثماری و فراماسونری انجام شود ، یک : فاتحه محیط زیست و حیات وحش و این منطقه تاریخی بخاطر تردد بیشمار و خارج از قاعده باید خوانده شود .
    دوم : بیشترین و بالاترین ضرر را عموم مردم و قاطبه مردم عادی و متوسط به پایین هستن را خواهند دید و کمترین شانس و درآمدی ازین طرح خودکامه ژن برتری ثروتمندان نصیب فقرا نخواهد شد بجز حسرت و درد و غصه و فاصله طبقاتی بیشتر و لگدمال شدن غرور و عزت مردم مستضعف و بینوایی که دیگه اجازه یک کوه پیمایی ساده را نیز نخواهند داشت و اگر اجازه گشت و گدازتون را بدن باید جیبی پر پول داشته باشیم ، دقیقا شبیه همون ویلاهای سد که فقط مخصوص ثروتمندان و پارتی دارها و پرنفوذ ها هستش نع مردم عادی و فقیر .

  4. شیرین ناز :
    26 نوامبر 23

    ای صاحب فریاد
    ای فریادکده بی فریادان
    چرا فریاد خموش می کنید بی آنکه فریادرسی باشید ؟
    فریاد من باشید ……
    که فریادرسی نیست !

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.