امام علی (ع) می فرماید
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
Tuesday, 19 March , 2024
امروز : سه شنبه, ۲۹ اسفند , ۱۴۰۲
شناسه خبر : 1042
  پرینتخانه » یادداشت تاریخ انتشار : 03 اکتبر 2020 - 19:25 | | ارسال توسط :
هفته نامه فریاد خوزستان - شماره 8

ماجرای روستای ابوالفضل؛ کدام روایت واقعی است؟

ماجرای روستای ابوالفضل؛ کدام روایت واقعی است؟ روستای ابوالفضل؛ کدام روایت واقعی ست؟ بعدازظهر روز چهارشنبه ۵ شهریورماه در روستای ابوالفضل، منطقه ای در حومه شهر اهواز اتفاق عجیبی رخ داد. درگیری بین مردم روستا با عوامل اجرایی شهرداری و نیروی انتظامی که منجر به زخمی شدن چندین نفر از اهالی و چند نیروی شهرداری […]

ماجرای روستای ابوالفضل؛ کدام روایت واقعی است؟

ماجرای روستای ابوالفضل؛ کدام روایت واقعی است؟

روستای ابوالفضل؛ کدام روایت واقعی ست؟

بعدازظهر روز چهارشنبه ۵ شهریورماه در روستای ابوالفضل، منطقه ای در حومه شهر اهواز اتفاق عجیبی رخ داد. درگیری بین مردم روستا با عوامل اجرایی شهرداری و نیروی انتظامی که منجر به زخمی شدن چندین نفر از اهالی و چند نیروی شهرداری شد. ساعاتی بعد از حادثه ویدئوهایی از این درگیری ها و آثار ساچمه بر بدن اهالی در شبکه های مجازی با عنوان یورش ماموران شهرداری و انتظامی به مردم روستای ابوالفضل منتشر شد که این سوال بزرگ را به وجود آورد که در این روستا چه خبر است؟

اول: روایت نیروی انتظامی

سرهنگ محسن دالوند فرمانده انتظامی اهواز درباره این واقعه اظهار داشت: این افراد به تحریک ساکنان منطقه  و توسط اشخاصی به هویت معلوم از ورود عوامل به زمین های بنیاد مستضعفان جلوگیری کرده و با حمله به عوامل اجراییات شهرداری سنگ پرانی کردند و جاده  را نیز بسته و از ورود خودروهای شهرداری و سایر عوامل جلوگیری کردند.

سرهنگ دالوند گفت: این افراد همچنین به سمت ماموران انتظامی حمله ور شده و  علیرغم خویشتنداری ماموران انتظامی متاسفانه به حمله خود ادامه داده که در این رابطه چهار نفر  از ماموران  انتظامی  و یکی از عوامل اجرائی شهرداری زخمی شدند.

وی با بیان این مطلب  افزود: متاسفانه برخی افراد فرصت طلب و سودجو با هدف جریجه دار کردن احساسات مردم اقدام به انتشار تصاویر ساختگی مبنی بر زخمی نمودن اهالی روستای ابوالفضل نموده که این موضوع جو سازی خبری در فضای مجازی است.

اظهارات سرهنگ دالوند نتوانست مردمی را که تصاویر آثار ضرب و جرح مردم روستا را که حالا دیگر از بی بی سی و اینترنشنال هم در حال پخش بود می دیدند، قانع کند.

روز بعد، تعدادی از معاونان انتظامی استان و فرمانده کلان شهر اهواز برای دلجویی از مردم روستای ابوالفضل امروز در منزل حجت الاسلام سید یوسف موسوی امام جماعت این روستا حضور یافتند و از مردم این روستا  حاضر  در منزل وی دلجویی کردند.

بعد از این اتفاق موج انتقادات و گاه حملات به سمت بنیاد مستضعفان شروع شد که چگونه است بنیاد مستضعفان، با صاحبان اصلی خود چنین برخورد استکباری دارد.

دوم: روایت بنیاد مستضعفان

بنیاد بلافاصله به این انتقادات پاسخ داد و اتفاق روز چهارشنبه را بی ربط به تصمیم این بنیاد اعلام کرد. روابط‌عمومی بنیاد مستضعفان در پاسخ به «شرق» درباره دلیل ورود به روستای ابوالفضل اعلام می‌‎كند: «اقدام عصر دیروز به دنبال اجرای رأی کمیسیون ماده ۱۰۰ و حکم قضائی صادره انجام شد که بنیاد مستضعفان به محض اطلاع از موضوع، درخواست کرد تا اجرای حکم قضائی درباره این اراضی متوقف شود. بر‌اساس‌‌این حکم صادر‌شده تا تکمیل بررسی کارشناسی برای ارزیابى وضعیت ساکنان این اراضی متوقف و هرگونه اقدام بعدی، منوط به تصمیم‌گیری درباره راهکار حمایتی برای ساکنان این اراضی خواهد بود».

مسوولان بنیاد گفتند که اتفاق روز چهارشنبه تصمیم مراجع قضایی استان، در جهت جلوگیری از توسعه ساخت و سازهای غیرمجاز و با هماهنگی کامل استاندار، دادستان، شهرداری و سایر مسوولان مربوطه بوده و ما حتی از آن اطلاع نداشتیم.

سید پرویز فتاح شنبه در گفت‌وگوی تلفنی با آیت‌الله فرحانی نماینده خوزستان در مجلس خبرگان رهبری، درباره حوادث روستای موسوم به ابوالفضل اهواز، اظهار کرد: بنیاد مستضعفان معمولا با اقشار ضعیف تفاهم می‌کند و اصلا روحیه بگیر و ببند در این سازمان نیست.  وی با بیان اینکه بنیاد مستضعفان زمین زیادی دارد که در تصرف مردم است، اضافه کرد: بنیاد مستضعفان در هیچ جا چنین رویه و برنامه‌ای ندارد که قلع و قمع کند و بنای ما تفاهم و ملایمت با مردم است.  فتاح ادامه داد: شورای تامین استان، شهرداری و دادستانی گفته بودند اینها زمین‌خوار هستند، در حالی که این تصمیمی است که استان گرفته است.

باید دید چه اتفاقاتی موجب چنین تصمیمی در شورای تامین مساله ساز استان شده که سعی داشتند بار رسوایی این تصمیم خطرناکشان را بر دوش بنیاد مستضعفان بیاندازند!

منابع محلی می‌گویند که روستای ابوالفضل در حریم شهر واقع‌شده است و شاید قیمت پیدا کردن اراضی انگیزه‌ای باشد که باعث شده کشمکش‌های قانونی بر سر آن شکل بگیرد. برخی نیز انگیزه های سیاسی را به عنوان علت این کار مطرح می کنند.

 

در هر حال به گفته روابط عمومی بنیاد تصمیم اولیه این بنیاد توقف سریع اجرای حکم، فراهم کردن زمینه انتقال خانوارهای محروم ساکن در این روستا به منطقه‌ای مسکونی با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره) و تامین هزینه پیش‌پرداخت مسکن این خانوارها توسط بنیاد مستضعفان و پس از آن اجرای احکام درباره این اراضی بود.

 

اما واقعیت ماجرا چیست؟

سیدصولت مرتضوی معاون رئیس املاک بنیاد مستضعفان در این‌باره می‌گوید: بنیاد مستضعفان بر اساس مدارک ثبتی، مالک ۶ دانگ ۳۰۰ هکتار از زمین‌های منطقه زردشت اهواز است که در سنوات گذشته، یکی از شرکت‌های این بنیاد، در این اراضی فعالیت‌های کشاورزی انجام می‌داد که بعدها با توجه به فرونشست آب‌های زیرزمینی در منطقه و توقف فعالیت‌های کشاورزی، این اراضی در اختیار سازمان اموال و املاک بنیاد مستضعفان قرار گرفت.

 

وی درباره سابقه سکونت برخی افراد در این اراضی گفت: نخستین بار در سال ۸۴، برخی به بهانه‌های مختلف، تصرفاتی در این اراضی انجام دادند و بنیاد مستضعفان نیز برای حراست از زمین‌های دراختیارش، از بدو امر، پیگیری‌های لازم را انجام داد تا اینکه در سال ۹۵ و ۹۶، تعداد متصرفان به حدود ۱۶ خانوار رسید؛ در سال ۹۶ نیز مجددا تصرفات گسترده‌تر شد و اوج گرفت و طبیعتا، مسئولین استانی، طرح دعوا در مراجع صالحه کردند.

 

مرتضوی می گوید: در هفته های اخیر من از سوی رئیس بنیاد مستضعفان با اختیار تام به استان خوزستان سفر کردم و در جلسه با استاندار و مسئولان استانی، موضوع روستای ابوالفضل در دست بررسی قرار گرفت؛ در این جلسات، مسئولان استان، بر روی ۲ موضوع اتفاق نظر داشتند؛ نخست اینکه این تصرفات تبدیل به بستری برای گسترش حاشیه نشینی در اهواز شده و نکته دوم زمین خواری هایی که اتفاق افتاده و بر همین اساس باید به صورت جدی با این دو موضوع برخورد شود.

در جلساتی، مسئولین استان خوزستان از نماینده بنیاد مستضعفان درخواست می‌کنند که این املاک تعیینِ تکلیف شوند، از این رو تملک و حق مالکیت اراضی روستای ابوالفضل از سوی بنیاد مستضعفان مطرح می‌شود تا به دست نماینده عالی دولت در استان برسند.

سوم: روایت مردم

اما مردم روستا که قریب ۲۰۰ – ۳۰۰ خانوار هستند که مدعی‌ هستند از قبل از انقلاب، روی این زمین ها کشاورزی میکردند.

حجت الاسلام سید یوسف موسوی، امام جماعت روستای ابوالفضل می گوید: اهالی روستا برای زمین ها سند مشاع و بنجاقی دارند و نسل اندر نسل صاحب زمین هستند.

وی با اشاره به اینکه زمین‌ها پیش از انقلاب توسط ساواک غصب شده بود، ادامه داد: پس از فرار ساواکی ها، کشاورزان به زمین هایشان برگشتند تا اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، بنیاد مستضعفان ادعای مالکیت زمین‌ها را کرد.

 

واقعیت ماجرا چیست؟ زمین های روستای ابوالفضل به چه کسی تعلق دارد؟ آیا واقعا پای زمین خواری در میان است؟

مساله ی روستای ابوالفضل مدتی بود که در رسانه ها هرچند به صورت کمرنگ مطرح بود. اتفاق روز پنجم شهریور اما باعث توجه بیشتر رسانه ها به این موضوع شد. فعالان رسانه ای و مطالبه گری در محل حاضر شدند و به دنبال حقیقت ماجرا و پاسخ به این سوال گشتند که کدام روایت صحیح است؟

اهالی روستا به فعالان رسانه اسنادی را نشان دادند که می گفتند مسئولین حاضر نیستند حتی به آنها نگاه کنند. حال که مسئولان حاضر به توجه به این اسناد نیستند، بهتر است افکار عمومی را برای قضاوت درباره واقعیت روستای ابوالفضل بطلبیم .

نقل ساکنین قدیمی روستا و اسنادی که ارائه می دهند می گوید زمین های منطقه زردشت که روستای ابوالفضل بخش کوچکی از آن است، به ۱۶ کشاورز تعلق دارد که پیش از انقلاب اینجا کشاورزی می کردند ولی اسناد زمین ها به اسم شرکت زردشت (از منتسبین به طاغوت) بود و بعد ازانقلاب با رأی دادگاه به مالکیت بنیاد مستضعفان درآمد.

اسامی برخی از کشاورزان

 

.
اسناد مربوط به آبیاری زمین ها در دهه ۶۰

 

نامه دفتر پیگیریهای ویژه استاندار و دفتر معاونت جنگ به قرارگاه خاتم درسال ۶۷؛ جهت جلوگیری از تخریب مزارع و صدور مجوز برداشت آب برای زمین های «چَم سخیل» (روستای ابوالفضل امروزی)! که نشان می دهد مردم در زمان جنگ هم در این روستا کشاورزی می کردند.

 

اوایل دهه ۷۰ بعلت احداث شهرک_زردشت، آب کشاورزی قطع می شود. سال ۷۳ کارشناسان رسمی دادگستری به بررسی موضوع پرداختند سندی بر مالکیت کشاورزان یافت نشد اما باتوجه به قرائن کشاورزی چندده ساله در آن منطقه، برای کشاورزان حق_ریشه قائل شدند و پرداخت حق ریشه مورد توافق طرفین قرار گرفت.

.
حداقل دوبار مبلغ حق ریشه توسط کارشناسان دادگستری، کارشناسی شد اما متأسفانه بنیاد بدلایل نامعلوم از پرداخت حق ریشه(به جز دو نفر) سرباز زد. درنتیجه برخی که کمتراز ۲۰ % زمین ها را دراختیار داشتند به احداث مسکن و فروش زمین اقدام میکنند که حاصل آن روستای ابوالفضل است.

.

این اسناد ثابت می کند این زمین ها متعلق به مردم منطقه بوده و عدم پرداخت حق ریشه از سوی بنیاد موجب تغییر کاربری و شروع ساخت و ساز در زمین ها شده. زمین خوار نامیدن مردم روستا از اساس بی پایه است.

راه حل چیست؟

راه حلی که مورد پیشنهاد بزرگان استان و رسانه ها بوده بخشش زمین ها با مساحت متعارف یک منزل مسکونی روستایی به مردم ساکن است تا ابتدا بحران و التهاب پیش آمده برطرف شود؛ همچنین بنیاد می تواند باقی زمین های خود را که مسکونی مردم روستا نیست محصور کرده تا آن را از تصرف زمین خواران و سودجویان محافظت کند.

بهتر است شورای تامین استان به جای برخورد چکشی و حذفی که نامعقول، غیر ممکن و خطرناک است، شیوه دیگری برای ده ها سکونت گاه غیر رسمی اهواز که محل زندگی ده ها هزار نفر از مردم این شهر است بکند. حادثه روستای ابوالفضل برای بی آبرویی کل تصمیم گیران اهواز کافیست!

 

نویسنده : رها عبداللهی
برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : 0
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.